Een heel bijzondere marathon, die van Zeeland

Vandaag was het zover, na 3 jaar stond  ik weer aan de start van een marathon. Een marathon die je alleen een marathon mag noemen vanwege de afstand, zwaarder is dan een trail en je een keer gelopen moet hebben, werd er mij verteld.

img_0713

De start op het plein bij de kerk in Burch-Haamstede, druk van atleten en publiek, het voelde als een feestje. Beetje kippenvel bij het verlaten van het dorp door alle aanmoedigingen. De wegen herinnerde ik me van het RA trainings weekend in 2015, weet je een beetje wat je kan verwachten in het eerste deel van de wedstrijd. Lekkere zachte ondergrond in een tempo van 4.30 min/km, lange duurlooptempo, was het plan.

20161001-2p1a4500-2Het strand op en na een km ook weer af, daar enkel zacht zand en ploeteren. De Neeltje Jans lag voor me met flinke tegen wind. Maakte even een tussen sprintje, in een groep lopen is wel slim met een flinke tegenwind. Het was een heerlijke groep, strak tempo en goede samenwerking. De water flessen gingen van hand tot hand, ieder zorgde goed voor elkaar. Na de Neeltje Jans, op de kleine steentjes paden gingen de “Picknick manden” open. Kregen alle atleten honger op 15 km?  gelletjes, repen, sportdrank, het was een gezellig etentje om me heen. Ik kon lekker rustig doorlopen zonder gelletjes uit zakjes te moeten vissen, repen open te moeten maken, laat staan op te eten zonder dat die dingen in je keel blijven steken. Water, dat heb ik nodig. Bij 20 km het strand op, jeetje dat was geen lopen daar. 6 a 7 km hobbeldam door de golven van zand, zacht zand en af en toe een golf zeewater over de voeten. Toch gingen de kilometers snel en in ene mocht ik het strand weer  verlaten. De strandopgang, ploeterend door het zand met de  aan weerszijde staande rijen publiek die je omhoog schreeuwde. Water, even stoppen, drinken en terug naar de groep.

20161001-2p1a4505Op 30 km viel de groep langzaam uit elkaar. Bij 32 km kreeg ik een klein inzinking. Wat stonden daar, een hele schaal bananen, in hun schilletje te lachen naar me. Liep er zo voorbij maar ik wilde een banaan. De mevrouw  gaf mij snel een halve, plof, daar viel mijn banaantje in het zand. Stoppen, terug lopen voor de andere helft van die banaan. At hem met veel smaak op, beetje water erbij en weer verder. Kreeg ik 2 km later weer een banaantje toegestopt, water aan een toeschouwer gevraagd, de banaan bleef een beetje hangen. Nam een slok, getver, zout water en spuugde het meteen weer uit. De banaan was van schrik gezakt. Na mijn eet momenten gingen de benen steeds lekkerder aanvoelen. Een trap doemde op, deze nam ik wandelend, beter, kon ik daarna meteen weer rennen. Duin op en af, hoog en laag en heel hoog. Het hoogste punt bereikte ik weer via een trap, dat mega zware  punt ook weer voorbij. Ging me steeds beter voelen, nog even een lange trap af naar het laatste stuk strand, 2 km met 1 cm hard zand om over te lopen :-).

20161001-2p1a4516De laatste km begon bij de strandopgang, ploeteren, zag ik daar een vrouw voor me? Ik kreeg vleugels boven op de dijk en in de afdaling ging ik haar voorbij, stoof op de finish af, het voelde zo goed.

20161001-2p1a4526Finishtijd van 3.21.27 en hoorde dat ik zo juist  de Nederlands kampioen 100km verslagen had, kikke.

img_0718Medaille, en thee + cola, dat smaakte heel goed. Koos was daar, hij had genoten en hard moeten fietsen om mij een paar maal te kunnen zien. Stukje wandelen naar de sporthal, even lekker douchen. Daarna 2 km wandelen naar de auto, omkleden en met de auto terug naar Zoutelande voor een hapje eten en de prijsuitreiking om 20.00 uur. Was een prachtige uitreiking met een heel bijzondere prijs, een echte zeeuwse kei en bloemen.

img_0732Een mararthon die echt zwaar was door alle verschillende elementen, eentje die ik mij blijf herinneren als een fantastische wedstrijd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s