Beleving van de marathon als coach

Rotterdam 2016, 16 atleten van RA, 3 individueel, klaargestoomd voor de marathon. Buiten mezelf, nooit iemand onder de drie uur mogen trainen, best spannend om te kijken of de Ophorst methode bij mijn atleten de juiste uitwerking heeft. 9.45uur.

IMG_0632Ik sta op 5 km klaar voor de eerste blik op de gezichten, gezichten spreken nl boekdelen. Daar komen ze, het valt op dat er vele zweetdruppels parelen op de voorhoofden, het is in de zon voor de wind een beetje te warm, ze zijn nog niet  gewend aan warmte. Een atleet is te stil, zweet te hard, dat geeft mij geen goed gevoel. Na 5 minuten zijn ze voorbij en spring op m’n fiets, richting 10 km. Net op tijd ben ik er en zie bijna iedereen goed voorbij komen. Sommige iets te uitbundig, beter de energie voor het laatste stuk bewaren. Ik zie nog een te wit gezicht lopen, twee atleten die mij zorgen baren. Snel zoek ik mijn weg door zuid en kom bij het 22 km punt aan. Moet even wachten maar klets gezellig met meneer agent. Nummer een en twee zien er perfect uit, opvallend eigenlijk want daarna  teveel atleten in het totale veld die er best uitgewoond uitzien. 22 km, net over de helft, dit kan normaal gesproken niet, zeker niet als je onder of rond de drie uur wilt lopen. Van mijn hele groep lopen er nu vier moeizamer en eentje reageerde niet op mijn schreeuwen. Hop, op mijn fiets, snel stukje inhalen, afstappen en alsnog contact proberen te maken. Het reageerde, de blik sprak boekdelen, ik ben kapot. Fietste een stukje mee en zag begeleiding van ouders op de fiets, ik durfde de persoon los te laten. Mijn snelste atleten zaten al in Kralingen en ik moest ze zien. Naar 36 km gefietst en ja hoor, daar kwam de eerste, perfect zoals dat eruit zag. De nummer twee gaf even aan dat het zwaar aan het worden was. Schreeuwde hem toe dat het er super uitzag, nu even mentale kracht tonen om het tempo vast te  houden. Ik voelde dat hem dat ging lukken. Terug gefietst naar 37 km, lekker in het gras in de zon gaan zitten, even eten en drinken, wachten op de volgende. Boven verwachting kwamen er al weer twee aanlopen. De een vol power met daarachter een wit bekkie, die twee samen, zouden er een super tijd uit gaan laten rollen. De een na de ander kwam langs, fris ogend, soms met bravoure maar de meeste echt aan het laatste stukkie bezig. ; “Nu mentale kracht tonen, even afzien” , was hetgeen ik ze meegaf voor de laatste 5 km. Twee atleten was ik kwijt maar via live trekking zag ik dat er eentje heel dichtbij was. Daar in ene zag ik hem, kapot van het overgeven, kon niet meer maar wilde ook niet opgeven. Even bij mij in het gras gezeten,  waarom moest dit nu gebeuren. Het was de persoon die mij op 5 km al zorgen baarde. Daar  was een vriend en samen gingen ze, weliswaar gesloopt, rustig naar de finish. Als ze bij elkaar bleven mocht dat.

IMG_0631Voor mij de aanleiding om via de Erasmusbrug, je kan er onderdoor, naar het WTC te gaan, daar zat een groot deel van de groep. In de koopgoot gleed ik nog even naar beneden, die tegels zijn niet voor race schoenen gemaakt. Bij het WTC mocht ik zonder fiets naar binnen, de beveiliging zou op mijn mooie fiets letten. Daar zaten ze, te glimmen van oor tot oor en ik moest iedereen even feliciteren. Napraten over de ervaringen van vandaag, ook de laatste  atleet was gelukkig gezond gefinished, blij. Na een uur m’n fiets weer gepakt en de 30 km naar huis gaan fietsen. Even deze dag goed tot mij door laten dringen. Met negen persoonlijke records, heel veel onder de drie uur, andere net erboven geeft je als coach een goed gevoel, ik voelde me trots op al die bikkels die zo goed gepresteerd hadden. Drie atleten waar het niet goed mee gegaan was, twee wel gefinished. Bale maar ook dat maak je mee. Ik zeg altijd, een marathon is niet alleen; zo goed mogelijk trainen, ook de dag, het weer, het koppie, het lijf spelen een grote rol. Rotterdam 2016 was groots🚴🏼🏃🏼☀️🏆🚴🏼

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s