Heerlijk de Kerstcross bij 14 graden

Hoeveel jaren ik al niet naar den Haag fiets op 2e Kerstdag weet ik niet maar dat voelt goed.  Afhankelijk op welke dag van de week de 26e valt, welke trainingen op het programma staat, deze cross wordt erin opgenomen.  Zaterdag is lange duurloop dag en ik had al een mooie uitvoering in mijn hoofd.  Inschrijven, het was vroeg en het merendeel van de atleten bestond uit jeugd, ook zij waren reuze enthousiast over hun cross.  Omkleden, korte broek, singlet en een windjasje moest voldoende zijn voor het eerste deel, een duurloop over 8 km. Eerst naar Scheveningen door de duinen, daar 180 graden om mijn as gedraaid, richting Kijkduin. De wind waaide lekker en op sommige duintoppen hing ik in de wind. Na de 8 km arriveerde ik bij het Paddenpad, de start van de cross. Vele bekende kwam ik tegen, super gezellig. Koos was er ook en had gelukkig water voor mij meegenomen, ik had flink lopen zweten. 12.00 Uur, het startschot viel voor de 7,5 km lange cross. Het eerste deel ging over het paarden-pad, langzaam overgaand in los zand, je belande in een duin-kom welke  uit enkel zand bestond. Klimmen met kleine stapjes, je voet proberen te zetten in een pas van een van de voorgangers. Dat lukte nagenoeg nooit maar al doende kwam ik boven.

Ronde 3Vol in de wind over een pad met veel zand maar ook hardere delen. Richting het verharde fietspad, lekker dacht ik, harde ondergrond. Dit gedeelte was vol in de wind, beetje voorovergebogen heerlijk knokken met de elementen van de natuur, het voelde soepeltjes. Hek door, de duinen weer in. Stukjes omhoog en omlaag, heerlijk met grote passen laat je je naar beneden denderen.

ronde 1Hier passeerde ik een meisje die als lokaas steeds voor me gelopen had. Jammer voor het meisje, ze liep heel goed maar ik loop toch graag op kop. Nog even door de duinpan, nu voor het grootse deel omlaag om daarna via het paardenpad richting de finish te lopen. Ronde 1 was super gegaan, 2 nog te lopen ronde voor de boeg.

ronde 2 mooierNu werd het spelen met de mannen voor me. Leuk om er eentje voorbij te gaan, opzij kijkend, schrikken, aanzetten en uiteindelijk toe moeten geven dat de vrouw naast je toch sneller is. Ik draaide zo mijn ronde en genoot van elke stap, ook al was het zwaar. Na 34,30 minuut kwam ik over de finish. Slechts 11 mannen waren voor mij geëindigd, stemde tot tevredenheid.

Finish-1Het was dit jaar 90 seconden langzamer dan editie 2014. Vooraf had de organisator gezegd dat het dit jaar de zwaarste editie zou worden. Door de vele wind van afgelopen tijd was het zand weggestoven, naar de plekken waar wij overheen zouden moeten rennen. De organisator had het goed ingeschat :-).    Na de race kwam er een jongeman naar me toe, ik had hem ingehaald tijdens de race, hij vroeg zich af hoe ik het voor elkaar kreeg de kracht in mijn benen en het constante tempo gedurende  zo’ n zware cross vast te houden?  tactiek ????  Beetje uitgelegd over de kracht-verdeling die je toepast, omhoog lopen met kleine pas en juist daar niet met je krachten smijten. Naar beneden lopend, doen alsof je een vogel bent, grote passen en vliegen en daar wat herstel te pakken. Hij vond het knap van me dat ik zo goed kon “ scheuren`’   over het parcours. Zal ook wel iets met ervaring te maken hebben. Hij was net een jaar aan het hardlopen, ik heb  32 jaar op de teller staan :-). Na een minuut of 15, Iedereen dag gezegd en deel 3 ging beginnen. Uitlopen voor 8 km. Nam dezelfde weg terug. Richting Scheveningen kwam ik vele nieuwe duinweggetjes tegen en wat is er leuker om te lopen in het onbekende. In ene vroeg ik mij af of die gebouwen daar op de heenweg ook gestaan hadden, het voelde alsof ik al ergens in Scheveningen liep. Duindorp moest het zijn, de leuke nieuwe paden hadden me te ver door laten lopen. Daar omgedraaid, nu richting Laan van Poot. De 8 km werden er 9,5, goed voor een totaal van 25 km.  Even droge kleding aan, koffie drinken in de kantine met kerststol erbij. Het was erg gezellig. Om 15.00 uur moest ik echt naar huis, de kinderen konden elk moment op stoep staan en moeders is altijd NET  op tijd. Ze was op tijd voor nu een avond met de kinderen (Op Jim in Thailand na, even face-time, is hij er ook bij 🙂

ronde overzicht

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s