In Nederland wennen aan de warmte voor Lyon

In Nederland is het droog, al een paar maanden maar nog niet echt warm. Warme dagen zijn steeds alleen de vrijdag. Hoe kan je in Nederland wennen aan de warmte?  ik doe daar meest een week of twee over, twee weken achtereen warm weer in Nederland is een luxe. Is er een warme weekend (verleden week)  gaan beide wedstrijden aan je neus voorbij. Zocht op de kalender en kwam een 10 km in Voorthuizen tegen.Lekker midden in het land, geen invloed van de verkoelende zeebries, als het warm is, is het warm. Zaterdag en ongeveer 30°C is de voorspelling. Lekker de hele zaterdag in de zon gewerkt, om 15.30 uur in een warme auto naar Voorthuizen. Met de OphorstRunners in 2014 op trainingskamp geweest, wist redelijk de weg in het vacantiestadje. Auto geparkeerd, al veel water achter de kiezen, nu een uur voor aanvang van de wedstrijd  stoppen met drinken. Nummer ophalen en in topje en korte broek in gaan lopen. Het was warm en het zweet gutste  van mijn lijf. Toilet bezoek en 5 minuten voor de wedstrijd een halve liter water opgedronken, tijdens de race voldoende vocht in het lichaam.

voor de startDe start was goed, geen geduw. Ik  wilde rustig starten, het hart laten wennen aan de warmte en na  1 ronde kijken wat ik meer zou kunnen. Mooi bedacht maar het kreeg een heel andere uitvoering. Ging veel te hard weg, met 5 meiden liepen we lekker te knallen en nooit meer aan een langzame eerste ronde gedacht. Het waren 4 rondes van 2,5 km. Ronde een ging in 9.32, zag het en kreeg spijt want het voelde helemaal niet zo goed.

ronde 1Meiden laten gaan en ik moest in de herstelstand. 4 minuten de km voelde beter, hoopte op een sterker gevoel na een paar km. Sponzen, douches, alles gepakt,  voor een soort van cooling down. Nu een ronde van 10.04, oke. Toch was het lijf nog niet top.

ronde 2Bleef  geconcentreerd rennen, tempo niet naar duur laten zakken aub. Spons gepakt en die viel op de grond, raapte hem op want wilde koelen, al met al een rommeltje bij de sponsenpost en verloor daar een kleine 12 seconden. Ik zag het maar als een positieve time out. Ronde drie ging in een slechte 10.23.

Ronde 3Ronde vier was aan de beurt en langzaam voelde ik de kracht terug komen, elke stap was weer raak en het lopen voelde weer als hardlopen. Met een klein triomfantelijk  gevoel dat ik toch had weten te herstellen van de hitte, at  ik de laatste ronde als het ware op.

ronde 4 1Net boven de 10 minuten klokte ik op deze ronde, super. De eindtijd was verre van goed, even niet belangrijk. Werd nog 2e V35 en 5e overall. Voorthuizen was met zijn zon en 29°C een hele goede warmte gewenningswedstrijd geworden. Kleddernat van het zweet en water ging ik nog even een rondje uitlopen. Een klein stukje van het parcours, kreeg daar leuke opmerkingen te horen. Daarna nam ik een stukje van het bos. Even wist ik niet zeker of ik goed liep en besloot het aan drie jongens op de fiets te vragen. “Voorthuizen, deze weg volgen. Maar voor de wedstrijd  ben je ver van het parcours!. “nee ik ben al klaar, even uitlopen” . “Uitlopen, na een 10 km wedstrijd?   “smoezen… die is niet lekker, je bent toch op na 10 km in die hitte……” En dat terwijl ik aan het bijkomen was van  rennen in die hitte :-).  Kleding was droog na het uitlopen. Met Koos tafeltje gevonden op een terras voor een hapje eten. Voor het mooie moet de warmte nu blijven tot aan Lyon, dan kan het het lijf pas echt wennen. De komende weken moeten dat  waar gaan maken, voor vandaag was het goed genoeg geweest 🙂 .

bijna finish

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s