De halve van Leiden

11 jaar ben ik alweer werkzaam in Leiden. Elk jaar zag ik de marathon aan mijn neus vorbij gaan, waarom?
Deze werd gehouden op de 2e zondag in juni, de zaterdag ervoor de 15 km in Maasdijk, als Westlandse moet je daaraan meedoen.
Op zondag Wateringen Velzen fietsen, het weekend had geen plek voor Leiden.
Dit jaar hebben de leidenaren hun evenement naar 18 mei geschoven, oke dacht ik, nu kan ik wel meedoen.
De lenteloop in Papendrecht dit keer laten schieten op zaterdag, zondag naar Leiden.
De inschrijving ging niet helemaal zoals ik wilde (als Seniore starten mocht niet van de organisatie) maar uiteindelijk met hulp van Stefan Beerenpoot van de atletiekunie gelukt.
Met de auto naar mijn werk (Crucell) daar omkleden en alles achtergelaten. ruim 2 km inlopen naar de Breestraat, het is al lekker druk.
Op naar de tassenopslag. Heel goed geregeld is dat alles, in een t-shirt, wat ik weg mag gooien naar de start. Hier klopt het niet helemaal. Vele atleten voor de startstreep, van het wedstrijdvak is niet veel over.
Met alle respect maar als er atleten naast je staan die 2 uur over de halve doen, staan ze niet helemaal op hun plek.
Breedgeschouderde honkbalkerels duwen de hele meute naar achteren.
Stokstijf blijf ik staan, beetje keren, alles gaat langs me heen en ik sta keurig op de vierde rij, klaar om weg te gaan.
Het Wilhelmus en weg. De Breestraat uit in de richting van Zoeterwoude.
Veel entousiast publiek langs de kant. Bij de brug over de A4 krijg ik een fietser mee, hij vertelt me dat hij, zolang ik eerste vrouw bent, naast me blijft fietsen.
"Gezellig, zeg ik hem", mooi denk ik, ik ben de eerste vrouw in de wedstrijd.2505516143_30405fe5a2
Met een Belg opgelopen, die zegt me dat we twee jaar geleden, tijdens de CPC samen gelopen hebben. Voor mij een blinde vlek, voor hem een helder beeld.
Terug naar de race, ik loop lekker zeker het stuk door de polder. In Zoeterwoude speelt een liveband, de wind lekker tegen, het waait best hard.
Dit keer gaan we onder de A4 door en lopen Vlietlanden in. Prachtig groen, geen wind en zon, zalig vertoeven zo.
Over de Vliet heen, Voorschoten in, een stuk wat ik herken van de Vlietloop. Vooral van de ongelijkgelegde klinkerweg en bouwputten.
Een prachtigstuk langs de "zij"vliet schiet onder mijn voeten door. Het leuke van zoxc2xb4n fietser is dat hij dmv een fluitje kenbaar maakt dat de eerste vrouw eraan komt, veel applaus.
Stom he maar het blijft kikke.  Door een heel nieuw stuk Leiden lopen we, veel straten met klinkers, veel mensen en veel bochten.
Daarbij ook veel wind. Jos die steeds 100 meter voor loopt, komt bij me lopen, de wind nekt hem.
Ik een stuk wind tegen kopwerk gedaan. Plots zie ik iets leuks. Een atleet heeft een spons aan de achterkant in zijn broek gestopt.
Deze sponzen zijn heel leuk, een lopertje. Het sponzen mannetje zwaait naar me en ik schiet in de lach. Ik haal de desbetreffende atleet in, hij kijkt om en versnelt zijn tempo.
Lekker, nu kan ik even verscholen lopen. Nu een groepje van 4 mannen, 1 vrouw, richting het centrum. Jos zegt me, de eerste plek is voor jou.
Nooit te vroeg juigen, eerst finishen. Nee komt er een brug, net na de stadspoort, met een V knip in de midden, knik omhoog. Ik zie het neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeet op tijd en val net niet.
Zie je nooit te vroeg juigen. Jos en de Belg sprinten het laatste stuk, ik in hetzelfde tempo naar de finish. Eerste in 1.22.07. jippie.
Interview met TV west, vraagt hij mij waarom de 1e man in 1.03 finisht en ik in 1.22. Ja, zeg ik hem, ik ben als eerste supertevreden, als vrouw van 49  de overwinning pakken.
Het verschil?  Het is voor mij hobby, naast Werk, gezin, Training geven, tuin, huis en veel meer hobby’s. De 1.03 zal wel door een fulltime atleet gelopen zijn.
Ik ben tevreden en dat verschil, doet mij niets.De prijsuitreiking volgt snel met prachtige bloemen, beker en meer.Prijs
Teruggelopen naar Crucell, krijg vele felicitaties van mensen op de fiets, in de auto en langs de kant, zelf de politie feliciteert me.
Even douchen op het werk, daarna naar huis. De zon schijnt volop, het is zalig in de tuin.
Na gedane arbeid komt rust. lekker de rest van de middag van mijn overwinning, de zon en van mijn prachtige tuin zitten genieten. Het is een mooie dag geweest.Tuin_1 Tuin_2 Tuin_3

3 gedachten over “De halve van Leiden

  1. Weer een fraaie prestatie van de aankomende Sarah. Zojuist las ik over de marathon in Leiden een prachtige typering van jouw overwinning in een verslag van Ron van den Berg op het forum van AV Waterweg:
    “Snelste vrouw was Carla Ophorst die met haar bijna 50 jaar ver voor nummer 2 binnenkwam. Leuk zakcentje dus voor de grijze Keniaanse.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s