Westlands kampioenschap!!!

Een artikel zoals ik het naar de krant gestuurd heb, jammer genoeg tot op heden niets mee gedaan. Kan je het via mijn weblog lezen.

De strijd om het Westlands kampioenschap.

Wie wordt er Westlands kampioen 2007, eind september zullen we het weten, dan zit de laatste wedstrijd van het Westlands hardloopcircuit erop.

Tot en met 1992 werd de strijd om het Westlands kampioenschap hardlopen in Naaldwijk gestreden tijdens de  Pothos stratenloop, voor de mannen een afstand over

9100 meter

, de vrouwen 

3900 meter

. Het was een gezellige wedstrijd in het centrum van Naaldwijk met een prijsuitreiking voor Mannen, 4 klasse en de vrouwen 3 klasse, een mooie verdeling.

Sinds 1993 is er een circuit in het leven geroepen waar uiteindelijk de kampioenen na 5 gelopen wedstrijden uit naar voren komen.

Een mooie opzet met goed georganiseerde wedstrijden in het Westland

De eerste jaren waren goed, er zat een maar aan vast en dat wat dat een groot percentage van de vrouwen alles na

10 km

te lang vond. Jammer omdat het zo moeilijk werd als vrouw aan de eindklassering mee te doen.

Het viel op dat er bij de lange wedstrijden veel minder atleten en dan vooral de vrouwen aanwezig waren. De organisatie vroeg zich af waarom?/?  Het advies de wedstrijd naar

10 km

in te korten was onmogelijk, jammer want het probleem had dan over geweest.

Een aantal jaar later is er een open Westlands kampioenschap van gemaakt om zo de groei erin te brengen, nu was er jaarlijks steeds weer een afname.

Het werkte en de wedstrijden werden sterker bezet.

Jammer was wel dat er nu ineens niet Westlanders gehuldigd werden als Westlands kampioen.

In 2005 kwam er een dieptepunt, voor de vrouwen wel te verstaan. Er werd ( zo heb ik me verleden jaar bij navraag laten vertellen) aan het begin van het circuit berekend wat het percentage vrouwen/ mannen van het voorgaande jaar in de eindklassering was. NAV die gegevens werden de verschillende klassexe2x80x99s voor man en vrouw opgemaakt.  De hoeveelheid deelnemende vrouwen zag je elk jaar afnemen. Geen waardering of uitdaging werd er door de vrouw in het circuit gezien. In wedstrijden buiten het Westland wel, dan is de keuze makkelijk gemaakt, zeker als het dan ook nog eens kan kiezen voor een wedstrijd over

10 km

.

September 2006, de invoering van M35+ klasse, bedoeld om man en vrouw op een lijn te krijgen, niet de vrouwen naar 40+ waar jaren voor gevochten was, de mannen gewoon een klasse naar beneden en dat terwijl het aantal seniore vaak kleiner is dan het veteranen veld.

Wat gaat er gebeuren, de mannen krijgen tijdens wedstrijden een M35+ klasse, de vrouwen niet, gelijke lijn moest het toch worden?

Dit jaar, de Golden Ten, een topwedstrijd  en altijd goed voor een prijzen verdeling van seniore, V40+ en V45+, 3 verschillende vrouwen klassexe2x80x99s . Dit jaar zag ik 7 klasse mannen en 1 klasse vrouwen. Opdracht van het Westland klassement werd er verteld. % vrouwen was lager in 2006 dus er gaat weer iets vanaf.

Wat is de doelstelling ook weer van dit circuit, juist !!!!! Zorgen dat je de Westlandse kampioenen kan huldigen in september  voor zowel de mannen en vrouwen in hun eigen klasse.

Voor de mannen is dat nog steeds haalbaar, voor de vrouwen helaas niet.

Wat is de oorzaak van dit gebeuren, waarom nu juist in het Westland, een streek waarin man en vrouw gelijk zijn?

Als je het zorg en zekerheid circuit ( Bollenstreek) neemt komen daar bij de

10 km

wedstrijden gemiddeld 180 vrouwen en 400 mannen (45%) op af (7 wedstrijden in het circuit)  Bij het Topreis circuit ( regio Rijmond met totaal 9 wedstrijden) zijn het 55 vrouwen tegen 170 mannen. (32%). In het Westland is het slechts 14% vrouw wat aan de wedstrijden deelneemt.

Die 14% wordt doorgevoerd naar de prijzen van de verschillende klassexe2x80x99s. 3 prijzen voor de vrouw (1 klasse) en 21 prijzen voor de man (7 klassexe2x80x98s).  Wel wetend dat van die 14% vrouw heel hard gelopen wordt zeker als je de 10% omrekeningsfactor gebruikt, wat staat voor het verschil in maximale loopsnelheid van de vrouw ten opzichten van de man. Zelfs als ik me zou ingeschrijven als M45+ eindig ik vaak bij de eerste drie. Kan ik dat soms beter doen  voor de waardering. Nu kan ik gelukkig goed met de seniore vrouwen meekomen, gelukje voor mij maar dat geldt niet voor de doorsnee vrouw.

Al met al moet er iets gebeuren om de strijd voor de snelste man en vrouw in hun eigen klasse in het Westland terug te krijgen.

Moet het terug naar het oude systeem,

          xc3x89xc3xa9n wedstrijd waarin gestereden wordt om de titel beste Westlander(se) over een afstand van

10 km

.

          Ongeacht wat er voorgaande jaren meedeed de vrouwen in hun eigen klasse belonen/ waarderen. Vasthouden aan seniore, V40, V45 en V50+, elk jaar weer.

          Het circuit uit alleen

10 km

wedstrijden laten bestaan?

          Extra sponsor voor het vrouwenveld aantrekken?

          Ladies run in het leven roepen, doet het heel goed in Nederland.

o       Eigen sponsor.

o       Eigen wedstrijd.

o       Eigen kampioenschap voor;

xc2xa7         Seniore vrouw.

xc2xa7         V40+

xc2xa7         V45+

xc2xa7         V50+

xc2xa7         V55+

Bij een minimale deelname van 3 per catagorie in er volgens KNAU richtlijnen recht op een kampioens
chap.

De V35+ mag van mij vervallen, een periode waarin de vrouw de grootste kans op een zwangerschap heeft. Een periode waarin je als vrouw even afstand neemt van het (wedstrijd) lopen.

Lijkt me een goed plan, zeker nu er een enorme loopgolf onder de vrouwen aankomt, kijk maar naar America.

Een teleurgestelde tot het motiveren, waarderen van het vrouwen hardlopen in het Westland.

Groetjes;

Carla Ophorst

Een gedachte over “Westlands kampioenschap!!!

  1. Je hebt zeker een punt en recht van spreken.
    Even rechtzetten: de organisatie van de Golden Tenloop bepaalt zelf welke klassen er zijn en hoeveel prijzen per klasse.
    Dit jaar kozen we voor een simpele oplossing: dezelfde verdeling als het E-kwadraat-klassement.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s